Közösségi kertek – Új generációk vidéken (16 bejegyzések)

• Profile picture of Paragi Zsolt Paragi Zsolt said 1 év, 10 hónap telt el a bejegyzés óta:

Kedves Tagok , Mozgalomszervez?k!
    Itt ajánlok alább egy linket , amelyen egy lelkes csapat nekiindulása , fejlödése, szervezödése követhetö nyomon. Elsöként hoztak létre egy kisebb közösségi kertet Budapesten abból a célból ,hogy közösségi térre leljenek s együtt gyakorolják a kertmívelés szépségeit , az egymással töltött idö értékes tapasztalati (gyakorlati) élményeit saját és egymás tudati és lelki fejlödésük megerösítéseként.
    Persze a fejlödést mi sem reprezentálja jobban , mint a linken található céljaik elérésének bázisa egy alapozó tábor , ahol a hasonló gondolkodású emberek kapcsolódnak egymáshoz , szép lassan , idövel.
    Tehát Add Tovább ! Sokoldalú társaság , segítsétek öket. Terjesszétek ha van rá kapacitás! Én a táborban ott leszek , segítem öket a tapasztalataimmal , ök meg engem az ö gyakorlataikkal.
    A link : http://foldkelte.wordpress.com/
    Sajnos jelenleg nagyon behavazódtunk a tábor szervezésbe , elsö megmérettetés.
    Valami elkezd?dött…és a hasznos tapasztalatokat gyüjtjük , hogy fejlödjünk tovább…
    Üdv: Zsolt

• Profile picture of Vercseg Ilona Vercseg Ilona said 1 év, 10 hónap telt el a bejegyzés óta:

Kedves Zsolt!
    örülök az új témádnak, remélem, mind többen rákattannak!
    Ilika

• Profile picture of Lakatos Kinga Lakatos Kinga said 1 év, 10 hónap telt el a bejegyzés óta:

Most láttam, hogy a Vodfone támogat egy olyan srácot az “angyal” programjában, aki arra vállalkozott, hogy ilyeneket hoz létre.

• Profile picture of Paragi Zsolt Paragi Zsolt said 1 év, 10 hónap telt el a bejegyzés óta:

Szia Kinga!
    Akkor ?t még nem ismerem ezekszerint. “Angyal program?”
    Hmm.
    Az Angyalkák szeretnek kertészkedni…
    :)

Ismét ….
    Hol Találtad ezt az infót?

• Profile picture of admin admin said 1 év, 10 hónap telt el a bejegyzés óta:

Megkerestem azt a videót, amit annó még a Zöfisek mutattak be a nyári egyetemünkön “Kertészek vagyunk” címmel:
    Els? rész:

Második rész:

Harmadik rész:

• Profile picture of Lakatos Kinga Lakatos Kinga said 1 év, 10 hónap telt el a bejegyzés óta:

Szia Zsolt!

A vodefone csinálja, de csak a facebook-os oldalukon vannak fent a bemutatkozó videók, ha fent vagy a FB-on, meg tudod nézni:

http://www.facebook.com/home.php?#!/video/video.php?v=1513403237347&ref=mf

Egyébként Rosta Gábornak hívják a srácot (sztem biztos ismered) és sajna nem jutott a dönt?be:-(

• Profile picture of admin admin said 1 év, 7 hónap telt el a bejegyzés óta:

Ilyet találtam:
    A városi tanya – Közösségi kertek nyugaton és itthon

A közösségi kert nálunk jórészt ismeretlen fogalom, de tölünk nyugatra elterjedt, népszerü kezdeményezés. Egy kert, amely közösséget teremt, zöldet, kikapcsolódást és élelmet ad. A tengerentúlon több mint tízezer közösségi kert müködik, Budapesten is van már egy.
    Meghívott el?adónk Rosta Gábor, aki A városi tanya címmel könyvet írt az „urban farming”-ról és rendszeresen ír a témáról ugyanilyen címü blogjába is.
    Az ingyenes elöadás idöpontja: 2010. november 10. (szerda) 18.00 óra
    Helyszíne: HuMuSz Ház, 1111 Budapest Saru u. 11.

• Profile picture of Velenczei Ágnes Velenczei Ágnes said 1 év, 7 hónap telt el a bejegyzés óta:

Ez a novemberi el?adás érdekes lehet, továbbítom olyanoknak, akikt?l eddig a belvárosi házak zöldudvarainak kialakításáról hallottam. Azt kevéssé tudom elképzelni, hogy a Budapesten a belvárosban olyan termelés is megvalósítható lenne, amib?l egészséges, fogyasztható zöldségeket lehetnek közösen termelni. Szívesen veszem, ha cáfoljátok érvekkel ezt a gondolatomat.

• Profile picture of Urigyia Klara Urigyia Klara said 1 év, 7 hónap telt el a bejegyzés óta:

Nekem nagyon tetszik program. Az egyszer?ségében rejlik a tökéletessége!:) Remélem még sokan fogják ezeknek a lakóházaknak a példáját követni!!

• Profile picture of said 1 év, 7 hónap telt el a bejegyzés óta:

Sziasztok!
    Nagyon jó elképzelés, hiszen a kert, a földm?velés – noha munka is, de igazán ki tud kapcsolni a szellemi munka fáradalmaiból. Nem beszélve a megtermelt élelem gyakorlati hasznáról. A legjobb azonban az – szerintem – hogy közösséget formál. Manapság kertben dogozni, higgyétek el nekem már vidéken sem divat, különösen nem kalákában mint régen, gyermekkoromban. Ha nincs zöldség – Tesco, ha nincs hús – szintén (ez nem reklám). Én vidéken lakom és dolgozom is közösségi munkásként (Szécsényi Gyerekesély Program), s próbálkoztunk mi már sok mindennel, hogy alakítsunk egy jó kis csapatot, eleinte kevesebb sikerrel. De úgy néz ki, hogy a közös kertm?veléssel – talán a korábbi, cs?döt mondott szociális földprogramok emléke miatt – még nem próbálkoztunk. Hogy ez pont Pesten jutott eszébe valakinek, az akár még szégyen is lehetne egy vidéki szocmunkásra nézve, de nem tartom annak. Az pedig, hogy egészségesebb a a hipermarketben vásárolt dél-amerikai, agyon gombaöl?szerezett zöldség, mint a pesti, abban nem vagyok biztos. Sok sikert a munkátokhoz!

• Profile picture of Farkas Tamás Farkas Tamás said 1 év, 7 hónap telt el a bejegyzés óta:

2009-ben megvettem a Városi tanya cím? könyvet, azzal a céllal, hogy elkezdjük a párommal a lakásban és az erkélyen a mini gazdálkodást. Látok benne fantáziát. Fontos a híradás. Hangsúlyt fogok adni ennek a témának az oldalaimon: http://www.ezatrend.hu és a http://www.fehervarert.hu oldalon.

• Profile picture of Halmai Gáborné Zsuzsa Halmai Gáborné Zsuzsa said 1 év, 7 hónap telt el a bejegyzés óta:

Sziasztok!
    Szuper a téma, klasszak a városi kert programok. Annyit tennék hozzá, hogy vidéken sem döglött, be a szociális földprogram,csak kevés jó példát ismerünk. Én tudok nagyon klasszakat, például, Tolna megyében Belecska, vagy Udvari, ahol ma már gyümölcsöt, zöldséget termelnek, aszalnak, savanyítanak és ezzel nagyban csökkentették a munkanélküliek számát. Több helyen elindultak ilyen témában szociális szövetkezetek is.

• Profile picture of Magdali Csaba Magdali Csaba said 1 év, 7 hónap telt el a bejegyzés óta:

http://permakultura.hu/

van egy önkéntes programjuk Nagyszékelyben. Ez is Tolna megyében van. Ajánlom az érdekl?d?k figyelmébe.

• Profile picture of Fejesné Dér Andrea Fejesné Dér Andrea said 1 év, 7 hónap telt el a bejegyzés óta:

Nagyon érdekes és figyelemreméltó ami Nagyszékelyben zajlik. Élni fogunk a lehet?séggel. Mi is terjesztjük az ismer?sök között.
    Vigyázat jövünk!!!!